Eigenschappen van het document  Druk deze pagina af
Eigenschappen van het documentX
Titel:Geschiedenis
Publicatiedatum:April 07, 2015
Hits:42366
Categorie:Andere inhoud
Taal:Nederlands
Ook beschikbaar in de volgende talen:Engels

 

Geschiedenis

De Leuvense Muntstraat dateert van de Middeleeuwen en dankt haar naam aan het feit dat in 1306 het Leuvense Muntatelier naar daar werd overgebracht.
In 1605 wordt er het College van Luik opgericht, dat later is opgedeeld in de verschillende huizen van nummer 9 tot en met nummer 19.
Wonder boven wonder wordt deze huizenrij redelijk gespaard tijdens de wereldoorlogen, terwijl de rest van de Muntstraat quasi volledig wordt verwoest.
In 1913 bouwt de Volksbank er een statig gebouw met neo-gotische buitengevel en art deco interieur. Dit gebouw op Muntstraat 3 zal echter pas in 1918 als bank en gildehuis in gebruik worden genomen. Meer dan 60 jaar later worden er de Stadsdiensten ondergebracht en momenteel is het – samen met het gebouw ‘De Vlaamse Leergangen’, links naast nummer 3 – eigendom van Cera, die er sinds 2018 haar hoofdzetel, kantoren, vergaderfaciliteiten en een tentoonstellingsruimte heeft.
Na de tweede wereldoorlog vestigen zich in deze straat verschillende handels- en horecazaken, waaronder ook wel enkele ‘huizen van plezier’.
Begin jaren ‘80 komen er hoe langer hoe meer restaurants bij en wanneer de Muntstraat in 1983 wordt heringericht als verkeersvrije straat is de toon helemaal gezet.
Bij een tweede heraanleg in 2009 wordt er een kunstwerk – dat de Muntstraat als culinair centrum markeert – gegraveerd in een arduinen steen tussen de straatstenen aan de beide ingangen van de straat.

Intussen is de Muntstraat, met zijn aaneenschakeling van cafés, tavernes en vooral restaurants, uitgegroeid tot dé culinaire hoofdstraat van Leuven en verre omstreken. Tijdens de zomermaanden wordt ze dan ook nog eens dé terrasstraat waar de zuiderse sfeer heerst en het vakantiegevoel nooit ver weg is.